Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

"Шпигел": Русия увеличава влиянието си в България, за да сее разногласия в ЕС

Фото: ЕПА/БГНЕС

Германското правителство се притеснява от нарастващото влияние на Русия върху правителството в България, пише авторитетният "Шпигел".  "Москва превръща София в свое предмостие за Европейския съюз, а отношенията са толкова тесни, че има пряко влияние върху законодателния процес в българския парламент.

Изданието се позовава на доклади за вътрешна употреба на германското правителство, които показват фактическите настроения и отношения в София. Според тях една трета от икономическите дейности в най-бедната европейска държава се контролират пряко или косвено от Москва.

"Шпигел" критикува остро кандидата за председател наЕвропейската комисия от Партията на европейските социалисти германеца Мартин Шулц, който независимо от съмнения за руско влияние в България, е посетил предизборно управляващите социалисти в София. Пак според Шпигел – в София посещение и на бившия канцлер - социалдемократа Герхард Шрьодер. Той беше подложен на жестока критика в Германия за това, че в разгара на кризата в Украйна, демонстративно отбеляза 70-годишнината си в компанията на руския президент в Санкт Петербург.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!