Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Премиера, два оркестъра, Любо Денев на квадрат и Гершуин - тази вечер в зала „България“

16 май (петък), 19:00 ч, Зала „България“

| обновлено 16.05.14 16:29
Фото: личен архив

Довечера радиооркестърът ще посреща слушатели и зрители в цветна „джаз-премяна“. Кубински ритми (осем за перкусионистите в състава за Кубинската увертюра), цветове, карнавалност, топлина - от всичко това по много има в тази творба на Гершуин, написана под заглавието „Румба“. После - за авторитет - композиторът променя името на Кубинска увертюра.

Рапсодия в синьо пък е написана 8 години по-рано, през 1924-та-произведение, което е лесно за „обичане“ от публиката, която често не си дава сметка колко то е трудно - и за пианиста, и за координацията с оркестъра. Затова тук ще има „подкрепление“ - Любомир Денев - младши ще застане на пулта. Младият диригент е възпитаник на Пламен Джуров в Музикалната академия, в момента ръководи Младежката филхармония „Пионер“ и вече има реализирани проекти с различни оркестри у нас. Рапсодия в синьо сякаш приканва към новости  - още от премиерата й (когато самият Гершуин е на пианото, а композитори от ранга на Сергей Рахманинов са сред публиката), която е под надслов  Един експеримент с модерната музика!

Премиерата - Дивертименто гросо - Любомир Денев пише по поръчка на маестро Емил Табаков. „Това е всъщност едно кончерто гросо, в което двата оркестъра се „надсвирват“ и в един момент даже музикантите от симфоничния оркестър се увличат да импровизират“, разказва Любо Денев пред Лили Големинова.

Чуйте цялото интервю!

В програмата

Дж. Гершуин  - Рапсодия в синьо, Кубинска увертюра
Л. Денев
        - Дивертименто гросо (световна премиера)




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!