Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер ще посредничи за решаването на конфликта в Украйна

Фото: Дневник

Два дни след спорния референдум в Източна Украйна германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер пристигна в Украйна, за да посредничи в решаването на конфликта. Той заяви,че с международна помощ ще се постигне най-важното в момента - да се разоръжат нелегалните групировки в страната и да се освободят окупираните обществени сгради. 

Държавната власт трябва да се възстанови, заяви германският външен министър на пресконференция тази сутрин. Той настоява за доброволното оттегляне на сепаратистите. Според него, шанс за успокояване на обстановката ще донесат и президентските избори на 25-и май. Важно е да се създадат условия, които ще осигурят свободното и спокойно гласуване на възможно най-голям брой хора, посочи дипломатът.

Планирано е посещение на Щайнмайер в Югоизточна Украйна, където проруски сепаратисти се надяват на отцепване от останалата част от страната.

Утре в Киев ще се проведе кръгла маса под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. На нея временното правителство и представители на сепаратистите трябва да дебатират как да се излезе мирно от кризата.

Кремъл настоя също тези преговори да се проведат и в тях да участва и кабинетът в Киев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!