Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Подобряване на водоснабдяването и намаляване на разходите са основните задачи пред ВиК

Да се подобри водоснабдяването и да се намалят разходите остават основните задачи пред ВиК дружествата. Това стана ясно на конференция за водата като бизнес фактор за индустрията.

Инвестициите за обновяване на водоснабдителната система и на новите пречиствателни станции ще доведат до повишаване цената на водата, но в социално поносими рамки. За идеята да има различна цена при по-голямо и по-ниско потребление на водата, експертът Малина Крумова коментира:

Би могло да се повиши цената на водата, потреблението да се обвърже с количеството вода и над определеното количество да се плаща повече, но тогава и по-ниските социални групи в рамките на едно разумно потребление да си позволят плащането на водата.

Най-голямо потребление на вода има в сектора на земеделието, след това се нарежда битът и потреблението в индустрията, допълни Ивайло Колев, експерт в Световната банка.

Напоследък почти всички големи компании разработват стратегии, които включват ефективно използване на водните ресурси.

Един от основните рискове са недостигът на вода, режимът на водоснабдяване, качеството на водата, управлението на ВиК дружествата. Другите проблеми, според Илиян Кардашлиев от Европейската банка за възстановяване и развитие са:

Намеса на централната власт и лидерите на деня в управлението на ВиК  дружествата. Бих казал дейността на регулатора също създава малко или много хаос в системата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!