Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Продължават протестите в Турция заради експлозията в мината

Фото: ЕПА/БГНЕС

Множество жители на западния турски град Сома протестираха срещу правителството заради аварията в каменовъглената мина в района. По последни данни загиналите миньори са 274, а 120 са в неизвестност. Хората излязоха на улиците след публичните коментари на министър-председателя след злополуката. Протестиращите хвърляха камъни и скандираха лозунги срещу турския премиер Ердоган. Протести имаше и в Истанбул, а в Анкара полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да ги разпръсне. На-големите профсъюзи свикват протест срещу лошите условия в мините.

Турският премиер, който посети Сома, отхвърли обвиненията за отговорността на правителството за инцидента, като заяви,че трудови зпололуки стават навсякъде по света. Министърът на труда Фарук Челик каза, че контролни проверки в мината са били направени за последно през миналия месец .Той отрече твърденията, че в галериите са работили 15-годишни младежи.

Над 80 са ранените, а близо 450 миньори са били спасени, съобщи представител на мината. Според него причината за пожара е неизвестна. Първоначалната версия е, че злополуката е била причинена от експлозия в трафопост.

 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!