Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Експлозията в мината в Сома вероятно е причинена от неустановена искра

| обновлено 16.05.14 16:02
Фото: БГНЕС
Броят на загиналите миньори в каменовъглената мина в Сома може да надхвърли 300 души. Турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз заяви, че максимум 18 души са все още в мината. По думите му числото на загиналите вероятно ще бъде около 302-ма. Досега бе съобщено за 284 загинали. Почти няма надежди за намиране на оцелели. За последно жив миньор бе изваден в сряда сутринта. Пожарът в мината все още не е овладян напълно и властите още не са наясно за това какво е положението в галериите под земята. Днес бяха погребани голяма част от жертвите.

Трагедията не е свързана с повреда в трафопост, а е била причинена от неустановена искра. Пожарът се е разраснал, защото е навлизал чист въздух там. Увеличаването на температурата в мината е довело до частично рухване. Това заяви директорът на компанията и собственик на мината Сома Рамазан Догру на пресконференция, която едва днес бе дадена от ръководството на компанията. Изявлението му противоречи на първоначалната версия, тиражирана от властите за повреда в трафопост, която е причинила срутването.

Пресконференцията премина изключително напрегнато поради съмнения, че работодателите се опитват да скрият истинските причини за трагедията от обществеността. Под натиска на въпросите на журналистите ръководителите на компанията бяха принудени да признаят, че не е имало място за убежище в мината, което според специалистите е животоспасяващо съоръжение. Юридически не сме задължени да осигурим място за убежище. Но щяхме да сме го завършили след три-четири месеца, ако инцидентът не се беше случил, каза собственикът.

В момента на трагедията в мината се намирали 787 миньори. Малолетни и чуждестранни работници между тях няма, допълни той. Ръководителите на мината отрекоха всякакви обвинения за пропуски в правилата за безопасност на условията на труда.

Всъщност мината в Сома се посочва сред най-опасните рудници в страната с най-много злополуки. Неотдавна опозицията внесе в турския парламент предложение за разследване на трудовите злополуки в Сома, но то бе отхвърлено от мнозинството на управляващата ПСР. Сред миньорските среди битува мнението, че администрацията на турския премиер Р. Т. Ердоган толерира минните компании, които не спазват стандартите за сигурност в мините.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!