Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел: В средно- и дългосрочен план сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено

Фото: ЕПА/БГНЕС

В средно- и дългосрочен план сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено, но имаме нужда от поне минимална база на общи ценности, които освен да се споделят, да се изразяват в конкретна политика, заявява в интервю за вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" германският канцлер Ангела Меркел.

Европейският съюз не носи каквато и да е отговорност за избухването на кризата в Украйна, заявява канцлерът Меркел. Така тя отхвърля обвинението на предшественика си социалдемократът Герхард Шрьодер, който обвини ЕС, че погрешно е оказал натиск върху Украйна за подписване на споразумение за асоцииране.

Не бива да забравяме, че все пак бившият украински президент Виктор Янукович обмисляше да подпише споразумението. Той се отказа в последния момент. През цялото време на преговорите ЕС постоянно правеше предложения за сътрудничество на Русия, казва канцлерът.

Винаги е добре да гледаш на собствените си действия с критично око, но това не променя факта, че нищо не оправдава действията на Русия срещу териториалната цялост на Украйна, заявява тя. 

Германският канцлер коментира нагласите на германците, които показват разбиране към Путин и политиката му. По нейно мнение това се дължи на голямото желание на хората да видят мирно уреждане на конфликта.

Това желание го разбирам добре, казва още тя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!