Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Прекратени бяха спасителните дейности в мината в Сома, загинали са 301 миньори

| обновлено 17.05.14 17:29
Фото: ЕПА/БГНЕС

Прекратени бяха спасителните дейности във връзка с трагедията в мината Сома, провинция Маниса. 301 загинали е равносметката досега според министъра на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз, който каза, че няма останали миньори под земята, въпреки че преди това бе съобщил, че имало още двама миньори. Почти всички жертви са били идентифицирани. 

  Той допълни, че пожарът,който сутринта избухна в мината вече е овладян.Медиите съобщиха,че 17 автобуса,пълни с хора са напуснали терена около мината.

Трагедията в мината в Сома отключи гнева срещу турския премиер Реджеп Тайип Ердоган и правителството и на редица места в страната избухнаха антиправителствени протести, както през миналото лято за парка "Гези". Близо 10 хиляди души участваха в демонстрация в град Сома, в близост до мината, където се разигра трагедията. Те гневно скандираха "Оставка", "Сома, не спи, не забравяй миньорите", "Наказание за виновните". Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия за разпръсне демонстрантите. Стигна се и до сблъсъци, а някои от демонстрантите хвърляха камъни срещу полицаите, за да отбият атаките.

В цялата страна днес се провеждат възпоменателни мероприятия в памет на жертвите в мината в Сома. Хиляди работници от въгледобивните комплекси участват в тях. Започна и кампания за набиране на средства за близките на загиналите и пострадалите, в която се включиха неформални граждански организации,футболни клубове и др. 

Посланикът на Република Турция в София Сюлейман Гьокче изказа благодарност на българските лидери, които изпратиха съболезнователни телеграми във връзка с трагедията в Сома.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!