Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

При огромен интерес премина юбилейното 10-о издание на европейската Нощ на музеите в София

При огромен интерес премина юбилейното 10-о издание на европейската Нощ на музеите в София. В столицата врати отвориха около 50 музеи и галерии. Градският транспорт работеше с удължено работно време до един часа през нощта, а ретро трамвай беше част от атракциите. Малко след 17 часа започнаха да прииждат посетителите в Националния исторически музей.

Една от най-интересните изложби беше в Националния археологически музей и в нея се представиха детски играчки, намерени при археологически разкопки. Кураторът на изложбата Наталия Иванова сподели:

Повечето играчки, които са съществували тогава, съществуват и днес, но материалът е различен. Куклите са били направени от теракота, дърво, плат. Децата са играли с топки, направени от плат, кончета на колелца с въженце за дърпане, също направени от теракота. Децата са играли с обръч, дървен или метален, имали са дрънкалки, отново от теракота, във формата на някакво животно, например петле или кученце.

Инициативата "Нощ на музеите" се организира от френския културен институт и е част от програмата за кандидатстване на София за европейска столица на културата през 2019 година.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!