Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Почина големият български актьор Венцеслав Кисьов

Фото: БГНЕС

Големият български актьор и театрален педагог Венцеслав Кисьов почина тази сутрин на 67 години, съобщиха за "Хоризонт" от Съюза на артистите в България.

Кисьов има много роли в театъра и киното, автор е на книги със стихове, проза и театрална теория. Много години Кисьов е директор на театър "Сълза и смях".

Силно мъжко присъствие и рядко срещана интелигентност в интерпретацията на ролите бяха сред най-характерните черти на актьора Венцеслав Кисьов.

Венцеслав Кисьов е роден на 17-и юли 1946-а година в Любимец. Завършва езикова гимназия в Бургас, а след това актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на професор Боян Дановски. След дипломирането си започва работа на сцените на театрите във Видин и Габрово. От 1979-а година работи в Театър "Сълза и смях", като заема поста директор до закриването му.

Играе във филмите “Мера според мера” (1988), “Денят на владетелите” (1986), “Ешелоните на смъртта” (1986), “Борис I” (1985), “Последният езичник” (1985), “В името на народа” (1984). За главната си роля в “Карл Маркс. Млади години” (1981) получава Ленинска награда (1982). Автор е и на 4 книги поезия, разкази, есета.

Поклон пред паметта му!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!