Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Лавров призова ОССЕ да съдейства за освобождаването на руските журналисти, задържани в Украйна

Фото: http://24smi.org

Руският външен министър Сергей Лавров призова ОССЕ да използва всичките си възможности за освобождаването на руските журналисти от LifeNews, които вчера бяха задържани в Украйна.

Телевизионният екип на LifeNews е бил задържан от украински военни край източния град Краматорск, докато се подготвял да заснеме репортаж за сепаратистите, които възнамерявали да атакуват местното военно летище. Връзката с тях е прекъснала вчера по обед и оттогава не е ясно къде се намират руските журналисти. Един от тях е успял да напише есемес до редакцията и да съобщи, че са в беда.

Руският външен министър е разговарял по телефона с председателя на ОССЕ Дидие Буркхалтер, който е и президент на Швейцария, и е поискал неговото съдействие за незабавното освобождаване на журналистите. В отговор е получил обещание организацията да окаже необходимата помощ.

В социалните мрежи се появи снимка на екипа на LifeNews, на която двамата журналисти са с вързани ръце, а на заден план се виждат украински военни.

Нарастващото напрежение в Украйна беше обсъдено днес от руския президент Владимир Путин на съвещание с постоянните членове на Съвета за сигурност на Русия. Срещата се проведе в град Сочи, откъдето по-късно днес руският президент ще отпътува на двудневно посещение в Китай.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!