Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Дмитрий Медведев: Газът за Европа зависи от ситуацията в Украйна

| обновлено 20.05.14 11:41
Фото: ЕПА/БГНЕС

Предстоящите президентски избори в Украйна в известен смисъл могат да бъдат развръзка в сегашната ситуация, но въпросът за тяхната легитимност остава отворен. Това заяви руският премиер Дмитрий Медведев в интервю за телевизия "Блумбърг".

Един от проблемите пред изборите в неделя е нежеланието на някои региони да участват в тях, посочва Медведев и припомня, че Русия продължава да смята Виктор Янукович за законен президент на Украйна. Руският премиер изразява съмнение, че при сегашната ситуация изборите, които са резултат от антиконституционната смяна на властта, могат да се проведат по подобаващ начин, за да ги признае Русия за легитимни. Медведев определи като пропаганда твърденията, че Русия възнамерява да присъедини Източна Украйна и посочи, че сега главната задача е да спре разрастването на гражданската война.

Най-добрата гаранция Украйна да остане единна държава може да бъде диалогът на Киев с всички региони, смята руският премиер. Медведев свързва успокояването на обстановката в Украйна и със сигурността на транзита на руски газ към Европа. По думите му газопроводът "Северен поток" е една от гаранциите за надеждни доставки, а при пускането на "Южен поток" доставките ще престанат напълно да зависят от ситуацията в Украйна. Ако украинският пазар е стабилен и Киев изпълнява задълженията си, Европа ще може да получава всичко дължимо, казва още премиерът на Русия.

Коментирайки западните санкции Дмитрий Медведев посочва, че Русия може да приеме различни ответни мерки и че никой не трябва да се съмнява, че страна като Русия е способна да издържи на всякакви ограничителни мерки. Според Медведев засега санкциите на Запада против Русия не са оказали никакъв значителен ефект, а само спомагат за създаването на напрежение в световната икономика.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!