Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия няма да изпраща наблюдатели на президентските избори в Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

Русия не възнамерява да изпраща наблюдатели на президентските избори в Украйна, заяви ръководителят на Комитета за страните от ОНД в руската Държавна дума Леонид Слуцкий. Москва вече обяви, че смята предстоящия в неделя вот за нелегитимен, но при определени условия ще бъде готова да го признае.

Русия продължава да има своеобразно отношение към тези избори, които по принцип е трудно да бъдат наречени така, тъй като в гласуването няма да участват жителите на много региони в Украйна, посочи руският депутат. Той допълни, че на Запад, както и много представители на гражданското общество в Украйна, разглеждат изборите на 25-и май като първа стъпка за изход от политическата и конституционна криза в страната. Според Леонид Слуцкий, ако тези избори доведат до спиране на кръвопролитията и намаляване на напрежението и насилието, то те могат да бъдат смятани за легитимни. 

Все пак на президентския вот в неделя ще присъстват наблюдатели от Русия, но те ще бъдат в Украйна като доброволци и представители на няколко международни правозащитни организации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!