Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Истанбул се стигна до сблъсъци по време на демонстрация за трагедията в мината Сома

| обновлено 22.05.14 18:35
В Истанбул избухнаха сблъсъци между силите за опазване на реда и група демонстранти. Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да ги разпръсне. Един човек е ранен в главата и се намира в тежко състояние.

Голяма група младежи се събра по обяд в квартала Окмейданъ на демонстрация срещу катастрофата в мината в Сома, в която загинаха 301 миньори. Участниците, които се самоопределиха като част от нелегалната организация Революционна младеж, носеха плакати с надписи, в които се настоява за наказване на виновните за трагедията в мината. А също и на виновните за смъртта на младежа Беркин Елван, който почина след като бе ранен смъртоносно по време на протестите за парка Гези.

Полицията предупреди групата да се разпръсне, но след като не се разпръснаха, атакува със сълзотворен газ и гумени куршуми. Някои от демонстрантите хвърляха коктейли Молотов, от които се запали една от полицейските коли. Демонстрантите издигнаха барикади. Полицаите стреляха във въздуха. 30 годишен мъж е бил ранен в главата и е откаран в болницата в тежко състояние.

Напрежението в района на Окмейданъ продължава, прехвърлени са полицейски екипи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!