Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Меркел: Не искаме да плащаме помощи за безработни на хора, които идват в Германия само заради тях

Ангела Меркел
Фото: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу възможността работещи в Германия чужденци от страни от ЕС да търсят помощи за безработни. В интервю за вестник „Пасауер Нойе Пресе” тя заяви, че правителството работи и по план за ограничаване на възможността хора, които не са граждани на Германия, да получават детски надбавки.

Дни преди изборите за Европейски парламент германският канцлер Ангела Меркел постави темата за прилива на чужденци в Германия в центъра на предизборните дебати. ЕС не е социален съюз, заяви тя в интервю за вестник „Пасауер Нойе Цайтунг”. Не искаме да плащаме помощи за безработни на хора, които пристигат в Германия само заради тях, заяви канцлерът. Така тя коментира решението на Европейския съд от вторник, според което Германия има право да отказва социални помощи на безработни чужденци от страни от ЕС, ако се докаже, че те са влезли в страната единствено с цел да се облагодетелстват от тях.

Правителството на Германия обмисля да забрани повторно влизане на хора в страната, които са били заловени в злоупотреба със социални помощи, посочва в интервюто още канцлерът.

Според данни на федералното министерство на труда и социалните грижи живеещите в Германия чужденци от страни от ЕС през изминалата година са получили социални помощи в размер на 1,7 млрд. евро. Повечето от тях имат работа, но тя е толкова ниско платена, че имат право на подпомагане.

През последните месеци в Германия се разразиха бурни дискусии около наплива на роми от България и Румъния, които се регистрират на адрес в страната и с това получават правото на детски помощи. В интервюто Меркел посочва, че правителството обмисля как да ограничи правото на чужденци да получават детски надбавки, като ги отпуска само на работещи хора.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!