Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Сблъсъците в Истанбул продължават, полицейски гранати поразиха двама души

В Истанбул продължават протестите заради трагедията в мината в Сома, където загинаха 301 миньори. Двама души станаха жертва на сблъсъците с полицията, има и много ранени. Десетки хора са арестувани.

В протестите, които започнаха в четвъртък, участват главно млади хора. Те носят плакати с надписи, в които се настоява за наказване на виновните за трагедията в мината. Адвокати от Съдебната палата в Окмейданъ, подкрепиха протестите. 

Полицията използва сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръсне демонстрантите. Избухнаха сблъсъци, които се прехвърлиха и към съседните квартали. Някои от демонстрантите хвърляха коктейли Молотов срещу полицаите, с което запалиха и една от полицейските коли. Демонстрантите издигнаха и барикади. Една полицейска граната порази намиращия се в близост храм на алевите, където се извършваше погребална церемония. 30- годишният работник в общината Угур Курт, беше улучен в главата и почина. По-късно друга полицейска граната порази още един от протестиращите, който също почина от нараняванията.

Напрежението в района на Окмейданъ продължава. Прехвърлени са полицейски екипи от други части на града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!