Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В Италия евровотът е и съревнование между премиера и опозицията

Италия, предстоящ председател на ЕС, е последната от европейските страни, в която ще бъдат затворени избирателните секции. Италия ще излъчи 73 евродепутати. Там европейските избори са надпревара между премиера Матео Ренци и евроскептично настроеното движение на комика Бепе Грило.

В Италия вотът за Европейски парламент се възприема като важен тест за доверието към правителството на дошлия неотдавна на власт премиер Матео Ренци.

Ако се представи добре, младият премиер от Демократическата партия ще има легитимност да продължи с обещаните амбициозни икономически реформи. В противен случай страната отново може да се окаже пред парализа на властта.

Затова в предизборния период италианците бяха свидетели на яростен двубой между премиера Ренци и бившия комик Бепе Грило, чието популистко движение “5 звезди” събира протестния вот на италианците, изморени от икономическата криза и разочаровани от корупцията.

Последните проучвания сочеха, че Демократическата партия на Ренци води с 34% от гласовете срещу 25% за движението на Грило, но може да се окаже, че тази преднина се е стопила до момента на вота заради серия корупционни скандали. Предполага се, че партията на Берлускони ще остане едва трета сила с под 20%.

Очаква се избирателна активност от около 60% - по-ниска от предишните европейски избори.

За българските граждани в Италия има отворени пет избирателни секции в Рим, Неапол, Кастеламаре ди Стабиа и две в Милано.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!