Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Оланд: Французите показаха недоверие към Европа

Франсоа Оланд
Фото: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че няма да променя политиката си след победата на крайната десница на европейските избори. ЕС е станал "далечен и неразбираем", призна той в кратко изявление по националната телевизия.

"Истината", изразена на европейските избори, "е болезнена", заяви френският президент в обръщението си след победата на крайнодесния Национален фронт и пълното изборно поражение на управляващата левица. Той изтълкува вота на французите като израз на недоверие към Европа, която по думите му повече тревожи, отколкото закриля, но и към политическите сили - мнозинство и опозиция.

Оланд призна, че Европа трябва да се промени, за да бъде проста, ясна, ефикасна, където трябва и да се оттегли от там, където не е нужна

Същевременно президентът остава верен на политиката си, твърдейки, че линията на управление не може да се изменя според обстоятелствата.

Изявлението предизвика буря от критики в социалните мрежи, но и сред политическата класа, която е в истински шок след победата на крайнодесните.

Вчера правителството проведе извънредно кризисно заседание, докато дясната опозиция е разтърсена от нов финансов скандал, който може да коства поста на лидера ѝ Жан-Франсоа Копе.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!