Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Откриват изложба на Роден, в София е и "Мислителят"

СнимкаОригиналът на една от най-прочутите скулптури за всички времена  - "Мислителят" на Огюст Роден, вече е в София.

Утре в Националната художествена галерия ще бъде открита изложба на великия френски скулптор с творби, които за първи път напускат неговия музей в Париж. Как Огюст Роден (1840 - 1917) е създавал произведенията си разкрива изложбата с наслов "Метаморфози".

Две години и половина са били нужни на екипа на посолството на Франция, българското Министерство на културата и Националната галерия да организират и осъществят изложбата. Общата стойност на разходите за експозицията е 370 хиляди евро. Тя би струвала много повече, ако от музея на Роден не бяха преотстъпили всички произведения за изложбата безплатно.
Изложба отдавна чакана, дълго време подготвяна с усилията на много хора, с много Снимкаперипетии, с известна драматургия дори в нещата, но както казваше един стар опитен изкуствовед, както и да тръгнат нещата, никоя изложба не остава неоткрита, каза Бисера Йосифова, директор на Националната художествена галерия
Изложбата е изключителна възможност за българската публика, обяви Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас.
Тази изложба е много важна и интересна, защото тези творби никога не са показвани и излагани в България.Снимка
В експозицията, освен "Мислителят", са включени фрагменти от работата на Роден върху най-епохалното му произведение - "Портите на ада", поръчано му от френското правителство, за която черпи вдъхновение от "Божествена комедия" на Данте и "Цветята на злото" на Шарл Бодлер.
Можем да кажем, че  това са наистина финалните творби, творбите, които Роден е докосвал, каза Софи Диас Фабиани, куратор и уредник на музея на великия френски майстор.

Изложбата се открива утре вечер и ще продължи до 14 септември.