Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

В крепостта "Цари Мали Град" осветиха иконата "Възнесение Христово"

Фото: Катя Чорова

С литийно шествие и освещаване на храмовата икона “Възнесение Христово” ще бъде отбелязан църковният празник Възнесение Господне в село Белчин, Самоковско. Домакин на празника ще бъде възстановената като културно-исторически комплекс крепост "Цари Мали Град".

Черквата "Възнесение Христово", в която ще бъде отслужена празничната литургия, е уникална и заема едно от централните места в крепостта, споделя археологът и директор на комплекса Веселин Хаджиангелов:

Неслучайно на хълма Свети Спас, който носи и името на празника, е построена през средата на 15-и век средновековната църква с идеята в нея да се приютят и мощите на Св. Иван Рилски при преминаването им от Търново към Рилския манастир. Празничното събитие ще бъде посветено на освещаването на храмовата икона "Възнесение Христово".

След църковния празник в крепостта "Цари Мали Град" ще бъдат показани възстановки на римски военни тактики, както бита и културата на римляните. 

В средновековната крепост Царевец във Велико Търново свещеници от различни епархии в страната отслужиха тържествена литургия за храмовия празник на възстановената Патриаршеска църква "Възнесение Господне". Сред тях беше отец Добромир, преподавател по богословие във Великотърновския университет: От Свещеното писание на тоя празник ние знаеме, че Христос като се възнася на небето казва на своите апостоли, че ще бъде с тях во веки, че ще им изпрати Светия дух - утешителят, който ще прибъдваме в църквата. Така че Възнесението е заключителният акт на Спасението, защото именно когато Той стана човек, съедини божествената си природа с нашата човешка и по този начин Той ни спаси, Той ни изкупи, за да можем ние да станем като Него - богове.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!