Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Софийска вода" с 4,8 млн. лева, дружеството ще обжалва

| обновлено 29.05.14 17:29
Фото: БГНЕС
"Софийска вода“ ще обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията да наложи на дружеството глоба за злоупотреба с господстващо положение. Комисията глоби "Софийска вода" с 4,8 милиона лева, след като установи, че дружеството е извършило злоупотреба с господстващо положение.

Общите условия на "Софийска вода" изискват потребителите ежемесечно да заплащат ползваните от тях ВиК услуги, като отчитането на действително изразходваното количество вода се извършва веднъж на три месеца. За всеки от двата месеца, в които не се извършва реално отчитане, дружеството начислява количество вода, определено въз основа на средния месечен разход от предходните два отчета.

От антимонополната комисия намират за нарушение това, че изравнителната сметка в края на тримесечния период установява размера на общо използваното количество вода, но не и точния размер на потребеното количество вода за всеки отделен месец.

В съобщение от "Софийска вода" се казва, че начисляването на лихва за забавяне върху служебно начислени задължения за използвани ВиК услуги е съобразено с изискванията на действащото законодателство. Общите условия на дружеството са изготвени в съответствие с наредбата за условията за присъединяване на потребителите и за ползване на ВиК услуги и с одобрение от държавния енергиен регулатор. "Софийска вода" прилага разпоредбите на тази наредба, включително и при начисляването на лихви при просрочие на плащания от страна на потребителите, се казва в съобщението.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!