Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Незабавна намеса на контролните институции в "Пиринска мура" поискаха от КНСБ

Фото: БГНЕС
Незабавна намеса на контролните институции поискаха от синдикалната организация в "Пиринска мура" и регионалното ръководство на КНСБ на пресконференция в Благоевград. Поводът е започналата процедура за масови съкращения в завода за столове.

Ако не се попречи на собственика Александър Грос, 104 от общо 270 работници в предприятието ще бъдат съкратени между 15-и и 20-и юни. Работодателят е внесъл уведомително писмо в Агенцията по заетостта и е посочил като основен мотив февруарските протести на работниците, което е създавало недоверие сред клиентите и загуби на пазари.

Този мотив е откровена лъжа, каза регионалният председател на КНСБ Емануил Манолов:

На 7-и февруари има издадена заповед от управителя на предприятието, господин Камбуров, в която пише следното: Работниците се пускат в престой по вина на работодателя от 7-и февруари до 7-и март. Мисля, че сами можете да си отговорите чия е причината предприятието да не работи февруари месец.


Според синдикатите нарушение е и това, че работодателят не е търсил диалог с хората и възможности, за да не се стига до крайната мярка за масови съкращения. Тревожен е фактът, че в списъка 68 процента са хора с висока професионална квалификация. От служителите с висше образование се съкращават само членове на синдикалния комитет.

До април не е имало никакви признаци за производствени затруднения, каза синдикалният лидер в предприятието Димитър Димитров.

Синдикатите смятат, че подписаното споразумение с работодателя и изтегленият от съда иск за обявяване на "Пиринска мура" в несъстоятелност е било само отлагане на фалита във времето, за да се източат останалите капитали:

Вие разбирате, че е нечестно и непочтено февруари месец да подпишеш споразумение, да изтеглиш готовата продукция от склада, да записваш работниците, после да им кажеш, че ще ги съкратиш.

На въпрос какво иска КНСБ, Манолов отговори:

Да накараме работодателя да се съобразява със законите на Република България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!