Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз

Фото: ЕПА/БГНЕС
Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаването на Евразийски икономически съюз, който трябва да насърчи икономическите и търговски връзки между бившите съветски републики. Договорът ще влезе в сила от 1 януари 2015 година.

Новосъздадената организация, на практика, включва досегашните страни-членки на митническия съюз, като основната й цел е да задълбочи интеграцията между тях. Практическата работа по договора за Евразийския икономически съюз започна през 2011 година, когато президентите на Русия, Казахстан и Беларус приеха пътна карта за по-нататъшно икономическо сближаване.

След влизането в сила на новите правила трите държави ще бъдат задължени да гарантират свободното движение на стоки, услуги и капитали и работна ръка, а също така ще осъществяват съгласувана политика в такива ключови отрасли, като промишлеността, енергетиката, селското стопанство и транспорта. След подписването на договора руският президент Владимир Путин заяви, че създаването на Евразийския икономически съюз има епохално, историческо значение, тъй като открива най-широки перспективи за развитие на икономиката и повишаване на благосъстоянието на гражданите на трите страни.

 БВП на Русия, Казахстан и Беларус, където живеят 180 милиона души, възлиза общо на 2 милиарда и 700 милиона долара. Очаква се към Евразийския икономически съюз още тази година да се присъединят Киргизстан и Армения. Според Русия обаче, без Украйна тази организация не би била пълноценна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!