Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Енергийните министри на Русия и Украйна продължават преговорите за газа

Фото: ЕПА/БГНЕС

Енергийните министри на Русия и Украйна ще се срещнат в Берлин в нов опит да уредят продължаването на руските газови доставки с посредничеството на европейския комисар Гюнтер Йотингер.

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер събира на тристраннагазова среща в Берлин Русия, Украйна и ЕС.

Срещата трябва да даде конкретни отговори на въпроса как да се избегне спирането на газоподаването от началото на следващата седмица за Украйна и съответно – за европейските страни. Към момента Киев дължи на Газпром 2,2 млрд. долара за доставка на синьото гориво. Очаква се до края на деня за бъдат платени 2 млрд. долара а останалите - до 7 юни.

Йотингер настоява за изясняване на ситуацията във възможно най-кратки срокове и постигане на справедливи цени за украинската страна.

В Берлин ще се съберат представителите на Брюксел, украинският министър на енергетиката Юрий Продан и руският му колега Александър Новак.

Алексей Милер, когото ЕС се опита да включи в черния списък за недопускане в страните от ЕС, няма да присъства, но коментира ситуацията. Според него ЕС трябва да окаже своето влияние и натиск върху Киев, за да подпише предлаганото от Москва споразумение за разплащане и непрекъсване на доставките и транзита на газ.

Новоизбраният украински президент Петро Порошенко заяви вчера, че без отстъпка Киев няма да купува руски газ и ще разчита на реверсивни доставки от Централна Европа. За такива обаче все още няма капацитет, а Русия се закани, че ще спре газа още през идната седмица.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!