Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

ДКЕВР ще обсъди цените на топлинната енергия от 1-ви юли

Фото: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще проведе открито заседание, на което ще бъде обсъден доклад за утвърждаване на цени на топлинната енергия за следващия ценови период от 1-ви юли. На заседанието трябва да бъдат определени и преференциални цени на тока от комбинираното производство на толофикациите. 

ДКЕВР предвижда увеличение на цената на топлата вода за столичани с 11,6 на сто. За Русе планираното увеличение на топлоенергията е 18,9 на сто, за Пловдив - малко над 10 на сто, а за Плевен с около 4 на сто.  В Бургас, Варна и Враца предложението е за увеличение съответно със 7, 11,5  и 10 на сто. 

Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание в края на месеца.

Миналата седмица ДКЕВР поиска намаляване на цената на електричеството, произвеждано от "Марица-изток" 1 и "Марица-изток" 3, съответно, с 30 и с 20 на сто. От регулатора са установили, че договорите с тези две централи не са съвместими с новите европейски изисквания за конкуретни пазарни условия и че поставят тези тецове в по-изгодно положение спрямо настоящи и бъдещи участници на пазара на ток.

Според комисарите законовите задължения на НЕК да изкупува електроенергия от "Марица-изток" 1 и 3, както и от ВЕИ, не са съобразени с реалното потребление на ток у нас, а енергията, продадена чрез тези договори, е изключително скъпа. 
От регулатора ще предложат на ресорния министър законови промени, чрез които ДКЕВР да определя годишните количества енергия от ВЕИ, които да бъдат изкупувани на преференциални цени. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!