Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Всеки пети ученик в Плевен има гръбначно изкривяване

Фото: БГНЕС

При всяко пето дете се открива изкривяване на гръбначния стълб. Заради намалената двигателна активност 70 вече са с неправилна стойка. Това показват данни след прегледа на 174 деца от плевенското училище „Петър Берон“. Тежко изкривяване е установено при трима ученици, които до момента не са били диагностицирани. В по-лека степен с деформация на гръбначния стълб са шест деца, с наченки 28.  

Д-р Нина Червенкова, специалист по спортна медицина, не крие, че е потресена от тези резултати и подрежда причините така:
Неправилният седеж по време на учебните занимания, второ - абсолютно намалена двигателна активност. Предоставихме резултатите на директорката на училището, след което показахме на преподавателите  в училището едни най елементарни упражнения, които да могат да показват на децата с цел те да се изправят и да заемат правилен стоеж.

Медиците настояват за специална програма за борба с гръбначните изкривявания. Те ще внесат предложение в общината. В началото на новата учебна година да се направят на всички ученици от първи до четвърти клас безплатни профилактични прегледи за деформация на гръбначния стълб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!