Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия съобщава за бежанска вълна от Югоизточна Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

През последното денонощие близо 11 500 украински граждани са напуснали страната и са пресекли границата с Русия. Москва твърди, че има засилваща се бежанска върна заради продължаващите боеве в Югоизточна Украйна.

Най-много украинци - над 7 хиляди, са влезли на територията на Ростовска област, където местните власти обявиха извънредно положение заради бежанската вълна. Според президентския представител по правата на детето Павел Астахов, повечето от тях са потърсили Федералната миграционна служба за временно убежище или за да получат статут на бежанци. 

На руска територия се строят лагери за временно настаняване, съобщават руските медии. Регионалните власти в Ростовска област имат готовност да предоставят 2 хиляди места за временно настаняване в два детски лагера и в близо 1 500 семейства.

От своя страна граничната служба на Украйна твърди, че потокът от хора е двупосочен и че приблизително еднакво количеството украински граждани напускат и се завръщат в страната ежедневно. В службата нямали данни граждани на Украйна да са се обръщали към руските власти с намерението да получат статут на бежанци.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!