Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Обама и Оланд почетоха заедно паметта на загиналите войници на американското гробище в Нормандия

Фото: ЕПА/БГНЕС

Президентите на САЩ и Франция почетоха заедно паметта на загиналите войници на американското гробище в Нормандия. Кореспонденция на Юлия Талева - Париж.

Нормандия е била отправната точка на демокрацията- каза президентът на САЩ Барак Обама в емоционална реч на американското гробище в Колвил сюр Мер, където по думите му "е разрушена стената на Хитлер" и "освободена частица от Европа". Победата на съюзниците е "предначертала сигурността и благоденствието за в бъдеще" - добави той. Франция никога няма да забрави какво дължи на САЩ" - заяви от своя страна френският президент Франсоа Оланд

По-рано британската кралица Елизабет II почете паметта на загиналите воини в Байо. Възпоминания се провеждат и на други места в Нормандия, свързани със съюзническия десант.

Преди главната международна церемония следобед в Уистреам държавните ръководители се събраха на общ обяд в символичния за съпротивителното движение замък Бенувил. По-рано далеч от мястото на честванията се е състояла среща на руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел във връзка с украинския конфликт, който тегне над отношенията между Запада и Русия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!