Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласуван в петък

Петър Чобанов определи вота като "тюрлюгювеч"

| обновлено 11.06.14 15:01
Фото: БГНЕС

Парламентът обсъди петия вот на недоверие към кабинета "Орешарски", този път за фискалната му политика.

ГЕРБ критикува правителството, че приходите за първите четири месеца на годината изостават значително спрямо заложените. Партията упреква управляващите и за спрените евросредства по "Околна среда" и "Регионално развитие". Опозицията атакува също проекта "Южен поток" заради неспазване на европейското законодателство.

В отговор на критиките министърът на финансите Петър Чобанов заяви:

Фискалният резерв в края на управлението на ГЕРБ през февруари 2013-а година беше 3,9 милиарда лева, а към края на април 2014-а е вече шест милиарда лева. Безразборно говорене се наблюдава и по отношение на дълга, а България е и ще остане поне до 2017-а година с втория най-нисък дълг като дял от Брутния вътрешен продукт в ЕС, след Естония. Събраните данъчни приходи през май са в размер на 742 милиона лева. Ако това темпо продължи до края на годината, планът за данъчните приходи ще бъде преизпълнен с двеста милиона лева.

Депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев също цитира притеснителни цифри за събираемостта на приходите

В първите четири месеца данъчните постъпления са нарастнали със 123 милиона лева, което представлява, забележете, шест процента от предвиденото увеличение за годината. По какъв начин, ако за първитке четири месеца, което е една трета от годината, сте събрали шест процента до края на годината ще достигнете сто?


Председателят на Бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС обобщи лаконично.

Фискалната политика на кабинета е добра! Успешна е!  Много голяма част от нея ще се наложи да повтори следващото управление.

Дебатите преминаха вяло, но в залата се чуха и по различни гледни точки. Петър Кънев от БСП.

Най-малко се работи в България от ЕС. Над 160 дни в България не се работи. Тука влизат отпуски, средно, болнични, средно, официални празници, събота и неделя. Няма как да бъдем богати, ако не работим.

Министър Чобанов определи вота като "тюрлюгювеч":

Мотивите за вота и самият вот може да бъде оприличен на претоплен от миналата година тюрлюгювеч, който продължава да бъде безсолен.

След края на дебатите заместник-председателят на НС Алиосман Имамов съобщи, че вотът на недоверие към правителството на Пламен Орешарски ще бъде гласуван в петък сутринта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!