Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Германия с рекорден износ на оръжие за страни извън ЕС и НАТО

През изминалата година Германия е увеличила рекордно продажбите си на оръжие за страни, които не са членки на ЕС и НАТО. Сред тях и такива, в които се нарушават човешките права.

Докладът бе изготвен след запитване на левицата и Зелената партия. Основните купувачи на германско оръжие са Алжир, Индонезия, Катар, Саудитска Арабия. Сделките за 2013-а г. са за сумата от 5,85 милиарда евро. Това са с 1,14 млрд. евро повече, отколкото през 2012-а година. 

В доклада се уточнява, че става дума за стойността на разрешените сделки. Колко от тях са се осъществили не е ясно. За да продава оръжие на трети страни всяка германска фирма се нуждае от разрешение, което се взима след оглед на това дали човешките права в дадена държава се спазват и дали има риск оръжието да се използва за репресии. За Саудитска Арабия и Алжир съдът не е видял проблем.

Вицеканцлерът и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че в бъдеще Германия трябва да изнася оръжие само за защита от тероризъм, защита на крайбрежните води и за законна защита на границите. Опозицията обвини кабинета на Меркел в лицемерие и двойни стандарти, като от една страна играе ролята на световен миротворец, а от друга – доставя оръжие в горещи точки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!