Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Расмусен пристига на двудневно посещение в Турция

Фото: ЕПА/БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пристига днес на двудневно посещение в Турция. Той ще се срещне с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера Реджеп Ердоган, министъра на външните работи Ахмед Давутоглу и военния министър Исмет Йълмаз. Расмусен и Давутоглу ще дадат съвместна конференция в понеделник.

Визитата съвпада с кризисната обстановка в Ирак, където преди няколко дни сунити джихадисти от екстремистката групировка ИДИЛ овладяха редица райони на страната и взеха 80 турски граждани за заложници, част от които са дипломатически служители. Източници от НАТО твърдят, че посещението е било планирано предварително и ще бъде посветено главно на подготовката на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември. Те обаче подчертават, че трагедията в Мосул няма как да бъде избегната в разговорите.

Преди дни Расмусен осъди насилието и призова за незабавно освобождаване на заложниците, като подчерта, че НАТО няма да се намесва в Ирак. В същото време САЩ изпращат самолетоносач в Персийския залив. Коментира се, че това може да е стъпка към евентуална военна операция срещу сунитските джихадисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!