Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Еврокомисарят по разширяването е на двудневно посещение в Турция

Фото: Дневник
Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле ще направи днес двудневно посещение в Турция. В съобщението на Европейската комисия относно целта на визитата се подчертава, че той ще разговаря с турския президент Абдуллах Гюл, с външния министър Ахмет Давутоглу, с министъра по въпросите на ЕС и главен преговарящ по европейската кандидатура на Турция Мевлют Чавушоглу, с министъра на правосъдието Бекир Боздаг, както и с председателя на Конституционния съд Хашим Кълъч. Основно място ще бъде отделено на участието на Фюле в заседанието на работната група, която е сформирана във връзка с отварянето на 23-тата преговорна глава "Правосъдие и основни права". Тя е блокирана заради липсата на решение по Кипърския въпрос.

В същото време и резервите, които имат Берлин и Париж относно приемането на Турция - страна със 76 милиона души и преобладавщо мюсюлманско население, затруднява преговорите между Турция и ЕС, които се водят от 2005-а година.

През ноември миналата година ЕС и Турция отвориха Глава 22 от преговорите за присъединяване, отнасяща се до регионалната политика. Но репресиите срещу участниците в масовите протести срещу ислямисткото правителство на турския премиер Реджеп Таип Ердоган, както и антикорупционното разследване предизвикаха безпокойство в Евросъюза. ЕС предупреди турското правителство, че всяка страна, преговаряща за присъединяване към ЕС, трябва да гарантира човешките права, включително свободата на събирания и сдружения за нейните граждани. Досега са отворени само 14 глави в преговорите с Турция.

Предвижда се Щефан Фюле да се срещне и с представители на някои неправителствени организации, които изпълняват важна роля в процеса на реформите за членството в ЕС.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!