Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Производителите на вятърна и слънчева енергия искат да съдят енергийния регулатор

Фото: БГНЕС

Производителите на вятърна и слънчева енергия заплашиха енергийния регулатор със съд заради намерението за драстично намаляване на преференциалните цени. При вятърните централи намалението на цената е между 20 и 22 на сто, а при фотоволтаиците - над 50 на сто.

Меглена Русинова от Асоциацията на производителите на вятърна енергия подробно описа процедурата, която според нея енергийният регулатор нарушава, и заради което новите цени ще бъдат отменени в съда.

Цените се изчисляват на основата на икономически обосновани разходи - възвращаемост на капитала. В размера на експлоатационните разходи се включва и прогнозен процент инфлация за целия период на задължително изкупуване на електрическата енергия.

Представителите на производителите на вятърна и слънчева енергия остро възразиха срещу предложенията на държавния енергиен регулатор и дори го обвиниха в нарушаване на административно-процедурните правила при изготвяне на доклада за цените.

С провежданото днес обществено обсъждане на проект на решение, без да е спазена предвидената процедура за одобряването му от ДКЕВР, се нарушават административно-производствените правила за приемане на решение за утвърждаване на цени, което е съществено нарушение на приемането на индивидуални административни актове.

Зелените производители заплашиха енергийния регулатор със съд заради намерението за драстично намаляване на преференциалните им цени.

В определените в проекта за решение преференциални цени на електрическата енергия, произведена от ВЕИ, не се постигат целите, заложени в ЗЕЕВИ за насърчаване на производството на тази енергия. Дори напротив, стимулира се производството на електрическа енергия от конвенционални източници.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!