Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Френското Национално събрание започва обсъждането на проекта за реформа на железопътния сектор

Френското Национално събрание започва обсъждането на проекта за реформа на железопътния сектор, срещу която железничарите стачкуват вече седми ден. Те призоваха за протестен митинг пред парламента следобед.

Парламентарните дебати за реформата на железопътния сектор на Франция започват от днес въпреки упоритите опити на железничарите да ги отложат. Стачката на машинисти и контрольори продължава, макар и жп трафикът да е по-редовен от предишнште дни.

Целта на реформата е да стабилизира 44 милиардния дълг на сектора и да подготви отварянето му за конкуренцията чрез прегрупиране на структурите му. Това всява сред служителите страхове от разпадане на досегашната железопътна система.

"От голяма реформа има нужда, тя е необходима и желана от самите железничари", заяви вчера френският премиер Манюел Валс. В хода на дебатите ще бъдат постигнати подобрения на текста, смята министърът на финансите Мишел Сапен.

Въпреки че управляващите социалисти имат мнозинство в Националното събрание, те може да опрат до подкрепата на дясната опозиция за приемането на текста. Крайнолевите депутати отхвърлят проекта за реформа. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!