Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Еколози: Има съществени пропуски в проекта за Национален парк "Българско Черноморие"

Фото: capital.bg
Екоминистерството е допуснало непълноти и противоречия в предложението за създаване на Национален парк „Българско Черноморие“.  В обхвата на защитената територия са включени имоти, които са част от населени места и селища и те не могат да бъдат обявени за защитена територия, коментираха от Коалицията от екоорганизации "За да остане природа в България".


Има и друг пропуск, според еколозите. Не е включена никаква площ от акваторията на Черно море в предложението за създаване на Национален парк "Българско Черноморие".

Има и много други съществени пропуски. Практически тези най-ценни екосистеми и комплекси от екосистеми, които са дюни със сухоземни територии от гори, от зелени територии, много части от тях не са включени вътре, само защото има и частни земи. Ами да, природата за съжаление не се интересува от нашите човешки взаимоотношения и е разположила своето богатство на места, където има и частни земи, обясни Андрей Ковачев от коалицията "За да остане природа в България".

Според него са необходими промени: Около 20 на сто от предложената в проекта площ да бъде съкратена с тези ненужни неща, които са включени и още около 3 500 хектара важни територии. Територии като в района на Калиакра, района на Камчийски пясъци, района на Карадере, на Иракли. Това са енигматични територии, в които има пропуснати предложения, просто да бъдат добавени.

Еколозите твърдят още, че в предложението са включени и някои територии с по-малка природозащитна стойност, или с вече увреден ландшафт, което създава потенциални мотиви за отхвърляне на идеята за обявяване на Национален парк "Българско Черноморие".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!