Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Zafayah и музиката, която учи на любов, единство и разбирателство

Фото: личен архив

Живеем във време, в което на музикалната сцена непрекъснато се появяват нови и нови изпълнители. Не малко от тях залагат на провокативно поведение и скандални видеоклипове към песните си. Някои се разграничават от всичко това. Популярността за тези артисти не е самоцел, те не се боят да поемат по различен път. Такъв избор прави и Пламен Зафиров, като остава верен на своя любим стил. По-известен с артистичния си псевдоним Zafayah, той е един от пионерите на реге културата в България. Обичам да експериментирам и с елементи от соул, хип-хоп. В новите ми проекти съм направил интересни комбинации с етно музика и други стилове – казва изпълнителят.

Едва седемгодишен, Пламен прави първите си опити да пише песни, повлиян от своя баща, който свири на китара. Прекарва години в Швеция, където става свидетел на процъфтяването на много силна реге сцена. Там той има възможността да участва в реге фестивала в Упсала. За първи път срещнах артисти, които съм бленувал да видя на живо – спомня си Zafayah.


Има хора, за които този стил не е просто музика, а житейска философия. Трябва ли той да стане част от българската поп култура или да остане предназначен за ценители?

Регето е музиката на масите – отговаря Zafayah. – Колкото повече хора я слушат, толкова съм по-щастлив. Тя носи дълбоко социално послание и съм доволен от факта, че постепенно навлиза в медийното пространство. Няма да ставам тривиален с изказвания като: „Регето проповядва идеята за равенство между хората, борба с корупцията…” Какво е едно послание, ако не е подкрепено с действия?! Някои от любимите ми изпълнители наистина се опитват да променят света, в който живеем и това много ме радва.

В края на миналата година, известната певица Мария Илиева записа обща песен със Zafayah. „Условие № 1” бързо се изкачи до челните позиции в класациите. Как е дошла идеята, разказва отново Zafayah:


Оказа се, че и двамата с Мария сме работили с един и същ продуцент – Наско Янкулов. Той ми подхвърли, че можем да направим съвместен проект. После разбрах, че тя е запозната с моята музика и е много положително настроена към евентуална колаборация помежду ни. Според мен, песента ни „Условие № 1” се получи добре. Подобни проекти са от полза и за изпълнителите, и за публиката, защото много хора ме откриха, благодарение на тази песен. Не смятам, че тя е компромис с курса, който съм държал до момента. Желанието ми е регето да влезе в колкото може повече домове, защото това е идеята на музиката.

От 20 до 22 юни включително, недалеч от Пловдив, се провежда фестивалът „Wake Ъп !”. „Той е може би първият в България, който предоставя на този стил сцена за цяла вечер” – казва Zafayah, който ще се изяви в последния ден от програмата на форума. Ето върху какво друго е съсредоточено вниманието на музиканта в момента:

Новото ми видео е с един от най-големите реге артисти в момента – Джакустикс. Той е от Германия, но е истински гражданин на света. Живял е в Африка, Южна Америка, САЩ. Благодарение на нашата инициатива и Гьоте институт – България, направихме проект,чийто пилотен сингъл ще излезе през септември. Казва се „The great forgettin’”. Мисля, че видеото ще е много интересно, защото в него има доста анимация. Също така, в момента работя и с продуцента Бейс Кетс от „Плетформ” лейбъл, върху проект, който е нещо напълно ново за мен. Той е насочен към стила дъбстеп. Очаквам видеото да излезе съвсем скоро.

През 2006 г. Зафая се запознава с друг посланик на регето в България – Sen I, и се присъединява към неговата група „Root Souljah”. Заедно основават лейбъла „Roots Rocket” и едноименната група, по чийто албум Зафая работи в момента. Той ще включва гост-артисти от Ямайка, САЩ, България… Работим по парче с най-известната италианска реге банда „Mellow Mood”. Надявам се септември да заснемем клип към него – сподели музикантът.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!