Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Украински граничари са потърсили спасение на руска територия, бягайки от сепаратистите

Фото: ЕПА/БГНЕС

След сражение в района на пропускателния пункт „Изварино” на руско-украинската граница, повече от 80 украински граничари се озовали на руска територия. Сред тях е имало двама ранени, на които е била оказана медицинска помощ. Украинците поискали укритие, за да се спасят от преследващите ги въоръжени сепаратисти. 

Престрелка е имало късно снощи и в района на друг граничен пост,  където от минометен огън е пострадала сграда на руска територия и е бил ранен един митничар. Пропускателният пункт е бил затворен и сапьори са започнали да претърсват района за неизбухнали снаряди.

Съобщава се и за автобус с деца, който попаднал под обстрел, докато пресичал границата на влизане в Ростовска област. По време на инцидента, който се разследва, няма пострадали. От руска страна са били предприети допълнителни мерки за охрана на границата. Съобщенията за нарастващо напрежение в редица гранични райони бяха коментирани от Кремъл, откъдето поискаха обяснения и извинение от украинска страна във връзка с обстрела на територията на Русия. 

Президентът на Русия Владимир Путин е наредил внезапна  проверка на бойната готовност на състава на Централния военен окръг. В нея ще вземат участие над 65 000 военнослужещи с  около 5 500 единици бойна техника.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!