Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Съветът на федерацията отмени акта за използване на руски войски в Украйна

Фото: ЕПА/БГНЕС

Горната камара на руския парламент отмени собственото си постановление, което разрешаваше използването на руските въоръжени сили на територията на Украйна.

Предложението за отмяна на приетото преди близо четири месеца постановление направи вчера руският президент Владимир Путин във връзка със започналите преговори за нормализиране на обстановката в Източна Украйна.

Всички партийни фракции в руската Държавна дума подкрепиха това намерение с изключение на комунистите. Те го нарекоха предателство спрямо руското население в Украйна и призоваха за по-решителни действия от страна на Москва за защита на сънародниците.

Преди днешното гласуване в горната камара - Съвета на федерацията, предложението за отмяна на постановлението беше обсъдено и одобрено от Комитетите по отбрана и безопасност, по международните отношения и по конституционното законодателство.

Решението, даващо право на руския президент да използва въоръжена сила на територията на Украйна, беше прието на 1-ви март и беше свързано с рязкото изостряне на обстановката в Югоизточна Украйна в резултат на сепаратистките стремежи на рускоезичното население в тези региони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!