Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Излагат на показ реставрирана икона от Перперикон

Фото: БГНЕС

Откритата преди две години част от икона "Молещата се Богородица" в Перперикон е реставрирана и ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали, където са експонирани и останалите находки от скалния град. 

Ръководителят на разкопките на обекта проф. Николай Овчаров припомни, че изображението на Богородица е с тънък златен слой и представлява част от икона. Намерено е на малки парчета, заедно със златно съкровище от 14-и век, укрито в яма при нападение на Перперикон. Образът на Божията Майка е в плач, затова учените предполагат, че сцената е от момента на свалянето  на Христос от кръста:
То е толкова фино изображение, че действително трябва да се гледа през лупа, както ще бъде в музея. Това е било едно от върховите постижения във византийското изкуство, защото това е византийска творба, надписът около главата е на гръцки език. Това е едно от, може би, най-красивите неща, които сме вадили на скалния град.
Представяйки тази красива находка, показвам и какво се губи, ако прекратим разкопките на Перперикон през тази година, каза Овчаров, като отново заяви, че към този момент не са отпуснати средства от държавата за планови разкопки. По думите му обаче вчера е било постигнато споразумение за осигуряването на около 2,5 млн. лв. за над 100 обекта в цялата страна:
Според данните, които имам, за Перперикон са предвидени около 80 хиляди лева, но реалните пари ще бъдат около 68-70 хиляди лева.
Николай Овчаров очаква през тази година рекордни посещения на туристи на Перперикон.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!