Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Турската Партия на справедливостта и развитието ще обяви днес кандидата си за президентските избори

В Турция днес се предвижда официално да бъде обявена номинацията на кандидата за президент на управляващата консервативно-ислямистка Партия на справедливостта и развитието. Това ще стане на грандиозна церемония в Анкара, на която са поканени да присъстват над 4 хиляди души.

Със сигурност се предполага, че кандидатът на управляващата ПСР за бъдещ 12-и президент на Турция ще бъде турският премиер Реджеп Таийп Ердоган. Вицепремиерът и най-близък сътрудник на Ердоган Бюлент Арънч снощи на брифинг недвусмислено подсказа този вариант.

По-рано президентът Абдуллах Гюл, чийто седемгодишен мандат изтича тези дни, заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат и с това фактически отвори пътя за кандидатурата на Ердоган. Практически всички предварителни коментари и анализи се правят на базата, че Ердоган ще се кандидатира за президент. 

Двете главни опозиционни партии, Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, издигнаха общ кандидат. Това е Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на организацията Ислямска конференция. Някои от фракциите обаче, особено в Народнорепубликанската партия, остро се противопоставят на тази кандидатура.

Прокюрдската Демократична партия на народите обяви за кандидат на партията за президентските избори Селяхаттин Демирташ, съпредседател на партията.

На 10-и август около 50 млн. турски избиратели за първи път ще гласуват за държавния глава на страната. Досега той се избираше от парламента. Ако нито един от кандидатите не събере 50 плюс един процента на първия тур, ще има втори тур на 24-ти август. Предварителните прогнози сочат преднина за Ердоган, ако се кандидатира. При положение че бъде избран за президент за срок от 7 години, Ердоган ще трябва да се откаже от председателския пост на ПСР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!