Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Русия призова да не се преувеличават възможностите на Кремъл да оказва влияние на сепаратистите в Украйна

Русия
Фото: ЕПА/БГНЕС

Русия призова да не се преувеличават възможностите на Кремъл да оказва влияние на сепаратистите в Украйна. Президентският говорител Дмитрий Песков заяви пред руски медии, че Москва не може да нарежда на опълченците от Донецката и Луганската народна република какво да правят, но може да отправя към тях призиви и да използва своето политическо влияние, което обаче не бива да се преувеличава.

В тази връзка прессекретарят на Владимир Путин за пореден път посочи, че Русия не е страна във вътрешния конфликт на територията на Украйна. Дмитрий Песков подчерта важното значение, което президентът Путин отдава на предложението да бъде създаден с активното участие на ОССЕ механизъм, който да е способен да контролира дали дадено примирие се спазва.

Друго важно решение е съгласието на Москва да засили охраната на границата с Украйна, откъдето, според Киев и Запада, проникват доброволци и оръжие на територията на източна Украйна. Путин дори е готов да допусне украински граничари и наблюдатели от ОССЕ на руска територия за съвместен контрол в районите, където украинските гранични пунктове са в ръцете на сепаратистите.   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!