Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Путин: Събитията в Украйна са кулминация на негативните тенденции в света

| обновлено 01.07.14 16:53
Фото: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин определи събитията в Украйна като кулминация на негативните тенденции в света. Речта му съвпадна с възобновяването на контратерористичната операция в Югоизточна Украйна.

Говорейки пред руските дипломати за основните задачи на външната политика на страната президентът Владимир Путин отдели най-много внимание на кризата в Украйна. Според него украинският президент Порошенко вече носи цялата политическа и военна отговорност за събитията в Югоизточна Украйна, особено след като е взел решение за подновяване на бойните действия.

Руското и рускоезичното население там е в опасност, предупреди Путин и обясни, че присъединяването на Крим е било неизбежно, за да бъдат спасени жителите на полуострова от десните радикали и екстремисти и да не се допусне там да се настанят силите на НАТО. Нашата страна и занапред енергично ще отстоява правата на руснаците, на нашите сънародници в чужбина, като използва за това целия арсенал от налични средства - от политическите и икономическите, до предвидените от международното право хуманитарни операции и право на самоотбрана, подчерта Путин.

Събитията в Украйна са резултат от политиката на възпиране, насочена срещу Русия, посочи още руският лидер и изрази надежда, че Западът ще престане да натрапва на другите страни своите принципи, превръщайки планетата в "световна казарма".  Случващото се в Украйна е кулминация на негативните тенденции в международните работи, натрупвали се с години. Отдавна предупреждавахме за това и за съжаление прогнозите ни се сбъднаха.

Като засегна и газовата тема, Владимир Путин  предупреди, че потребителите и доставчиците не трябва да бъдат заложници на действията на Киев и увери, че Русия ще продължи да насърчава реализацията на газопровода "Южен поток", независимо от трудностите пред проекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!