Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Предмети от преди 8 хиляди години откриха археолози по трасето на автомагистрала "Струма"

Археологическите разкопки по трасето на автомагистрала "Струма" в отсечката Дупница - Благоевград изваждат на повърхността предмети отпреди 8 хиляди години.

Разкопките се извършват върху три основни терена - в районите около Дупница, Мурсалево и Кочериново. Точно там са открити жилища от Новокаменната епоха.

Най-впечатляващият предмет намира групата, водена от археолога Румен Спасов - фигурка от глина, датираща от 6 000 години преди Христа, която няма аналог у нас:

С много грижливо поддържана прическа - нещо, което не е характерно за епохата, добре очертани ромбовидни очи. Има и някаква символика, скрита в тази фигурка, която поне засега трудно можем да разгадаем, да я разчетем.

На трите обекта работят 40 археолози и студенти-стажанти, както и близо 300 човека, наети от Бюрата по труда в района. Дали откритото до сега надминава очакванията на учените?

Мога да кажа само, че съм приятно изненадан от резултатите до този момент, защото ние за много кратък период от време добиваме много голямо количество научна информация.

До края на август археологическите проучвания по трасето на автомагистрала "Струма" в този участък трябва да приключат. За това се работи от изгрев до залез, споделя Румен Спасов, но вярва, че ще се справят. Той обясни къде ще бъдат изложени предметите, открити при разкопките:

Идеята ни е да организираме няколко изложби, на които да представим на вниманието на хората най-важните, най-интересните неща, които сме намерили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!