Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Четиристранна среща търси решение за Украйна в Берлин

Франк-Валтер Щайнмайер
Фото: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на Германия, Франция, Русия и Украйна се срещат днес в Берлин в опит да съгласуват действията за прекратяване на конфликта в Източна Украйна. Срещата беше организирана спешно от германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, след като Украйна поднови операцията на силите за сигурност срещу проруските сепаратисти.

В телефонен разговор снощи руският външен министър Сергей Лавров и германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер са изразили загриженост от активизирането на военните действия в Югоизточна Украйна. По време на разговора Щайнмайер е предложил да се състои спешно среща между тях двамата в Берлин, на която да присъстват още украинският и френският външни министри.

Срещата няма утвърден дневен ред, за да не се създават предварителни очаквания. Основната тема на разговорите е как да се създаде солидна гранична защита в Украйна, така че да се прекрати преминаването на сепаратисти и пренасянето на оръжие през границата.

Друг акцент е гарантирането на сигурността на пратениците на ОССЕ. С тази инициатива Щанмайер се надява да върне разговора отново на дипломатическата маса и да се поднови спирането на огъня. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!