Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Жителите на с. Усойка на протест заради проблеми с водата

Постоянни проблеми с водоснабдяването изкараха на протест жителите на благоевградското село Усойка. Те излязоха край главен път Е-79, който пресича селото като заявиха, че засега няма да блокират пътя.

Проблемът с питейната вода в селото е от десетилетия. Точно преди три години жителите на Усойка отново протестираха, даже обявиха гражданско неподчинение. Направи се нов шахтов кладенец, който реши временно проблема и елиминира двойната зависимост от снабдяването с питейна вода на селото, от ВиК-Дупница и от "Кюстендилска вода". Този водоизточник обаче попада в трасето на ЛОТ-2 от автомагистрала "Струма" до намирането на ново решение, какво е то и знаят ли за него жителите на селото - кметът на община Бобошево:

Многократно са запознавани. Тук е вече осъщественият нов сондаж от автомагистрала "Струма", който ще осигури на Усойка двойно по-голям дебит. От есента трябва да бъде изграден новият шахтов кладенец, който да осигури двойно количество вода на Усойка.

Кметът на община Бобошево назова и другия проблем:

Докато българският народ не разбере, че водата е за питейни нужди, а не за поливни нужди и че тези забрани, които издава всеки един кмет на дадена община, трябва  да бъдат спазвани, винаги в България ще има недостиг на вода. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!