Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Пожарната се е отзовала на над 200 сигнала заради градушката в София

Фото: БГНЕС

В синоптичната прогноза, получена в пожарната служба, не е имало предупреждение за градушка и заради това не е задействана системата за ранно предупреждение. Това съобщи пред "Хоризонт" комисар Васил Василев, заместник-директор на служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Над 200 са сигналите, на които са се отзовали екипи на дирекцията до момента.

В метеорологичната прогноза, която при нас беше постъпила, нямаше сигнал за някакво бедствено положение, за силна градушка в тези мащаби. Не е имало основание да се задейства, по какъвто и да е начин системата за ранно предупреждение. От специалистите, което чухме и по медиите, че това е супер краткосрочна прогноза, която до половин час могат да кажат, че точно такава апокалиптична градушка ще има.

Според заместник-директора на пожарната служба пускането на подобни съобщения може да предизвикат паника сред населението:

При едно такова непремерено съобщение може да се предизвика обратният ефект. Това са стотици хиляди автомобили, които няма къде да бъдат прибрани, да излязат точно по време на бурята с тази градушка, която никой не може да предвиди, че е толкова голяма. Започна да завиват автомобилите и съответно да получат по-големи травми и не дай Боже някой да загине.

Два дни след градушката екипите на пожарната продължават да работят.

Отстраняват вторични последици при обаждане от гражданите за отстраняване вече на предимно опасни предмети.

Заради обявения жълт код в няколко области в Северозападна България от пожарната са информирали регионалните си звена да бъдат в готовност за евентуални проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!