Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

НС обсъжда ветото на президента за търговските вериги

Фото: БГНЕС
Депутатите ще започнат работа с ново гласуване на върнатия от президента Росен Плевнелиев Закон за защита на конкуренцията, който ограничава някои права на търговските вериги в полза на производителите. Сред най-ярките изменения е въвеждането на забрана за злоупотреба с понятието "по-силна позиция при договаряне", както и изискването търговците с над 50 милиона лева оборот да направят публични договорите с доставчиците си. Основният мотив на президента против Закона е, че не е ясно дали новите разпоредби няма да предизвикат покачване на цените на хранителните стоки за потребителите, тъй като не е изготвена оценка за въздействието на промените.

Според президента е недопустимо да не се направи предварителна оценка как новата регулация ще се отрази на гражданите. Значителна част от измененията са неясни, смята още Плевнелиев. Това може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици, според държавния глава. Така вместо да се предотвратят нелоялни търговски практики, приетите промени могат да затруднят търговския оборот, което да повлияе негативно върху развитието на икономиката.

За да бъде преодоляно президентското вето, са необходими 121 гласа, с каквито БСП и ДПС не разполагат.
 
Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерите Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев и още шестима министри.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!