Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Само две болници в Благоевградско заявиха участие в протеста

Само в две болници в Благоевград заявиха участие в предупредителния протест на медиците.

Според лекари в Благоевград, актуализация на бюджета на Здравната каса е необходима, но това няма да реши проблема с липсата на ефективен контрол и източването на парите за здраве.

  Общинските болници в Гоце Делчев и Сандански са взели решение да подкрепят недоволството на лекарите от страната заради политическата конфронтация по темата за бюджета на Здравната каса. В областния център също има организация, каза председателят на регионалната лекарска колегия доктор Съби Хаджиев.
Ако не се актуализира бюджетът за болничната помощ, болниците ще работят до края на август и от септември месец вече няма да има средства и пари.
Лекарите от областната болница по онкология са солидарни с исканията на колегите си, но няма да протестират.
   Ние имаме план, така че трябва да го изпълним, преди всичко ние сме лекари и трябва да влезем в операционните и да оперираме, обясниха лекарите.
 Увеличаване бюджета на Здравната каса ще бъде глътка въздух за лекари и пациенти, но няма да реши тежките проблеми в здравеопазването, категоричен е председателят на регионалната лекарска колегия в  Благоевград.
   Мое лично мнение е, че органите, които контролират разхода на тези средства, тоест НЗОК и министерство на здравеопазване не са си на мястото. Те не контролират как се изразходват тези средства, има и течове, които не се контролират.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!