Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Бойко Борисов иска оставката на цялото ръководство на БНБ

| обновлено 13.07.14 14:42
Фото: БГНЕС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е категоричен за вината на държавата в източването на "Корпоративна търговска банка". Той отново настоя за оставката на цялото ръководство на БНБ

Борисов заяви, че подкрепя действията на Прокуратурата, но тя трябва да си свърши работата докрай:

Трябваше целият Управителен съвет да си хвърли оставката в БНБ и в понеделник да сменим с нови хора, които да отидат и да извадят и да кажат защо е допуснато това. Излиза ми Искров и ми се кара на депутатите в парламента с целия си да не казвам какво. Как ще се караш ти на депутатите, като искаш от тях да ти дадат 5 милиарда от данъкоплатците да ги вземат и да ти ги дадат за това, че сте спали. Стои Чобанов и вика: "Правителството не е виновно". Има огромна вина, ДАНС, МВР, огромна вина. "Финансово разузнаване" - огромна вина. Как ще се изнесат за една година три милиарда и половина, бе? Къде са били тия хора, бе? Със заплати от милиони левове на година. И БНБ, и в ДАНС, и в МВР. Арести на тези хора! Така, както Цветанов го влачиха по съдилищата, трябва тези да ги видя всичките там провлачени - от Йовчев до Писанчев, всичките. Орешарски пръв. Той като гледаше, че една банка в последната година вдига лихвите непрекъснато, не си ли зададе въпроса: "Какъв пък бизнес има толкова, та да може да плати тези високи лихви?"

Борисов каза, че утрешните консултации при президента по казуса КТБ са поредни консултации, от които не произлиза нищо и то не по вина на президента:

Те трябва да кажат ясно – като махнат гаранционния фонд или го похарчат сега, откъде ще добавим другия гаранционен фонд. Нали трябва да гарантираме и на другите български граждани, които имат пари. Освен това кое прави по-различни пострадалите от градушките хора с пострадалите от управлението на някой банкер?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!