Слушайте!
Размер текста
Болгарское национальное радио © 2024 Все права защищены

Започна операцията по изваждането на "Коста Конкордия"

Фото: ЕПА/БГНЕС

Започна уникалната операция по пускането отново по вода на италианския круизен кораб "Коста Конкордия" край остров Джилио в Тосканския архипелаг. Целта на мащабната операция е корабът да бъде отведен до пристанището в Генуа, където ще бъде разглобен. 
Първата фаза на операцията под ръководството на южноафриканския специалист Никълъс Слоун включва повдигане на кораба с два метра и преместване от 30 метра в източна посока. Работата е сложна и деликатна, тъй като става дума за огромен плавателен съд с водоизместимост от 115 000 тона, дълъг 290 метра и широк 63 метра. Конструкцията е понесла огромни щети при крушението и голямата пробойна. Операцията би трябвало да приключи до края на деня. След това, до своето последно пристанище - Генуа, "Коста Конкордия" ще плава в открито море около 5 дни със скорост не повече от 2 морски възела в час, придружен от влекачи и плавателни съдове с различна функция.

След отплаването на кораба от остров Джилио ще бъде потърсен последният загинал от общо 33-ма души по време на катастрофата през януари 2012-та година. Министърът на околната среда Джан Лука Галети заяви, че с отвеждането на "Коста Конкордия" се спазват всички условия за защита на околната среда.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!